Soorten vloerisolatieplaten

Heb je last van koude vloeren in huis dan kan vloerisolatie absoluut een uitkomst zijn. Met isolatie op de vloer stijgt de temperatuur direct met enkele graden. Dit geeft een veel comfortabele woongenot, want je kunt dan eindelijk gewoon blootsvoets rondlopen en je hoeft niet meer zoveel te stoken. Je energiefactuur zal daardoor ook nog eens dalen. Wil je isolatie aanbrengen op een bestaande vloer dan heb je de keuze uit verschillende soorten isolatiematerialen. Vloerisolatieplaten zijn daarbij de gemakkelijkste en snelste manier om je vloer te laten isoleren.

Waar moet je aan denken bij plaatsen vloerisolatieplaten?

Op een bestaande vloer worden de platen aangebracht onder de draagvloer. Je komt dus niet direct meer bij het isolatieplaten dus het is belangrijk dat de platen direct aaneensluitend worden aangebracht. Nog belangrijker is het dat de isolatieplaten waterafstotend zijn. Wanneer dit niet zo is en er vocht in het isolatiemateriaal komt verliest het de isolerende werking en bacteriën, schimmels en ongedierte hebben dan vrij spel. Een ander punt om op te letten is de de drukvastheid van de vloerisolatieplaten. De isolatieplaten moeten de druk van het belopen van de vloer voldoende kunnen opvangen. Er kunnen anders scheuren ontstaan in zowel het isolatiemateriaal als in de draagvloer. In de meeste gevallen wordt er dan ook gewerkt vloerisolatieplaten waar kunststof in verwerkt zit. Dit heeft een hoge isolatiewaarde en een hoge drukvastheid. Denk ook aan de dikte van de isolatieplaten. Te dikke isolatieplaten kunnen de vloer ongewenst te hoog maken. Je moet dan dunnere isolatieplaten zoeken die toch voldoende isoleren.

Soorten vloerisolatieplaten

EPS-platen

EPS oftewel geëxpandeerd polystyreen platen zijn van een hoge kwaliteit en wordt veel voor vloerisolatie gebruikt. Dit zijn sterke platen met een hoge isolatiewaarde, een hoge drukvastheid en geheel ongevoelig voor vocht. EPS-platen zijn erg duurzaam omdat het nauwelijks veroudert. Het blijft dus de gehele levensduur dezelfde isolatiewaarde behouden.

XPS-platen

XPS-platen ook wel geëxtrudeerd polystyreen genoemd lijkt op EPS, maar heeft een nog hogere drukvastheid en een betere dampdoorlatendheid. Ook de structuur van de platen is anders dan bij EPS. XPS-platen zijn bestand tegen vocht en schimmels en kunnen naast isolatie voor de vloer ook voor andere isolatiedoeleinden gebruikt worden.

PUR isolatieplaten

PUR is vooral gekend in vloeibare vorm, maar zijn ook in isolatieplaten verkrijgbaar. Ook PUR bestaat uit kunststof en heeft van alle isolatieplaten de hoogste isolatiewaarde. In tegenstelling tot PUR-schuim hoef je niet bang te zijn voor het ontsnappen van chemische stoffen verkrijg je een gladde vloer. PUR-isolatieplaten zijn standaard voorzien van een dampwerende laag.